jueves, 28 de abril de 2022

Pràctica 9 - Pol i Laura



 ARBRE A LA VISTA!


Durant la sessió de matemàtiques del dijous 21, vam fer la novena pràctica, anomenada "Arbre a la vista". En primer lloc, vam visualitzar un vídeo del programa "Àlia", on a la protagonista se li demanava tallar una magnòlia que aviat taparia la vista del propietari del tercer pis. Però l'Àlia s'hi negava, ja que deia que la magnòlia tardaria molt a créixer i mai li arribaria a tapar la vista. Ella estava convençuda que no s'havia de tallar l'arbre i havia de buscar una manera de convèncer l'amo del pis.



L'única pista que tenia per calcular el creixement de l'arbre era una foto de la magnòlia cinc anys endarrera. A la foto es podia veure que arribava fins al terra del segon pis. Pot saber l'altura de la magnòlia si sap l'altura del segon pis i la distància entre ella i l'edifici i la d'ella i el principi del segon pis. Nosaltres vam veure que les mesures eren proporcionals i vam poder saber la seva altura de fa cinc anys aïllant la incògnita.

Però encara ens faltava saber l'alçada de l'arbre actualment. Per calcular-la vam repetir el mateix procés que abans amb les mesures donades al vídeo. Vam poder observar que el segon triangle era una continuació del primer, eren triangles semblants.


Seguidament, vam calcular el creixement de la magnòlia per any restant l'alçada de fa cinc anys de l’actual. Després vam dividir aquest nombre, 2,5, entre 5, i vam obtenir que creixia 0,5 m per any.



Finalment, vam comprovar si la magnòlia taparia el tercer pis aviat restant els 7,5 metres de l’arbre de 12, els metres que hi ha fins arribar al tercer pis. Aquest nombre, 4,5, el vam dividir entre 0,5, els metres que creix la magnòlia per any i vam trobar el número 9. La magnòlia tardarà 9 anys a tapar el veí del tercer i, afortunadament, l’Àlia podrà convéncer l’home i no tallarà l’arbre.


Aquí podreu veure el vídeo que vam mirar:

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/alia/arbre-a-la-vista/video/6037812/

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Pràctica 12_Anna i Dune

 RELACIÓ D'EULER Per familiaritzar-nos amb els poliedres regulars convexos i conéixer el teorema d'Euler vam realitzar la pràctica 1...